🌼Kolejny długi weekend przed nami… więc przypominamy wszystkim miłośnikom grillowania jak prawidłowo posegregować odpady
Podpowiadamy:💬
- Papierowe i aluminiowe tacki 🥣po smażeniu mięsa zabrudzone tłuszczem – do pojemnika z odpadami resztkowymi czyli koloru czarnego.⚫️
- Jednorazowe talerzyki i sztućce: 🍴
- plastikowe – do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne czyli koloru żółtego,🟡
- drewniane – do pojemnika bio czyli koloru brązowego.🟤
3. Opakowania po sokach 🧃– do pojemnika ma metale i tworzywa sztuczne czyli koloru żółtego.🟡
4. Butelki🍶
- szklane – do pojemnika na szkło czyli koloru zielonego,🟢
- plastikowe – po ich zgnieceniu do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne czyli koloru żółtego.🟡
5. Popiół z grilla 🕳– do pojemnika na odpady zmieszane czyli koloru czarnego,⚫️
6. Opakowania po węglu drzewnym i brykiecie 🛍– są zabrudzone, więc do pojemnika na odpady resztkowe czyli koloru czarnego,⚫️
7. Resztki jedzenia z grilla 🥩– do pojemnika bio czyli koloru brązowego🟤. Wyjątkiem są kości – te powinny trafić do pojemnika na odpady resztkowe czyli koloru czarnego⚫️.
8. Grill
- jednorazowy – do pojemnika na odpady resztkowe czyli koloru czarnego,⚫️
- duży, metalowy – to odpad wielkogabarytowy więc zawozimy go do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) w Rudzie.
Życzymy udanego grillowania…